Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı
Günümüzde ve gelişmiş ülkelerde ameliyat yönteminin seçimi; mutlaka minimal invaziv (en az hasar) ilkesine göredir, bu nedenle (microdiscectomy) en ideal ameliyat şeklidir.
Ameliyat yaklaşık 1.5- 2 cm’lik bir kesiden ve mikroskop altında yada endoskop ile yapılır bu nedenle halk dilinde ‘kapalı bel ameliyatı’ olarak bilinir.
- Genellikle Spinal anestezi ile yapılır, belden yapılan iğne ile belden aşağısı uyuşturulur, hasta bayıltılmaz, uyutulur.
- Yaklaşık 1 – 2 cm’lik bir kesiden yapılır
- Yaklaşık 20 – 40 dk’lık işlemdir.
- Hastanede yatış süresi bir gündür
- Komplikasyonlar standart, açık cerrahiden azdır.
Bu ameliyatın standart cerrahiye göre fark veya üstünlükleri şunlardır;
- Bu hastanın kas ve kemik dokularına daha az zarar verir. Cerrahın sinir dokusunu mikroskop altında görmesi ile oluşabilecek sinir komplikasyonları çok azalır.
- Ameliyatta kanama daha azdır.
- Enfeksiyon riski daha azdır.
- Ameliyat sonrası ağrı kesici ihtiyacı daha azdır.
- Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi kısa ve hastanın ameliyat sonrası konforu açık cerrahiye göre daha yüksektir. Hastanın işine dönüşü daha kısa sürede olur.
Başarı oranı: %90-95dir.
Kişisel Tecrübe ve Fikrim: Bu yöntem, standart açık cerrahiye göre her açıdan açık ara üstündür. Ancak bu yöntem ile ameliyat yapmayı bilen cerrah sayısı kısıtlıdır, yani bu yöntemin en büyük problemi yaygın olarak yapılamamasıdır. Bu yöntemi bilmeyen cerrahların bir kısmı bu yöntemin üstünlüğünü kabul etmezler (literatürde hala böyle yayınlar vardır), bir kısmı da yaptıkları standart- açık cerrahiyi mikrodiskektomi olarak sunarlar. Oysa mikrodiskektomi standart açık cerrahinin mikroskop altında yapılması tekniği değildir.
Mikrodiskektomi, diskin dejenerasyonu (bozulması) ve fıtıklaşması engellenemediği sürece geleceğin cerrahisidir.
Ancak mikrodiskektomi ile ameliyat yapacak cerraha ulaşamayanların bilmeleri gereken en önemli şey ‘En iyi cerrahi yöntem hekimin en iyi bildiği yöntemdir’.