Migren Tedavisinde Botox Uygulaması

Ocak 31, 2023 by websofttr
photo_2023-01-31_15-51-08.jpg

MİGREN İÇİN BOTOKS

Migren için botoks artık yaygın bir tedavidir. 

Botoks uygulaması, kronik migren için endikedir ve potansiyel olarak migren ataklarının gelmesini önlemektedir.

Elbettebotoks migreni tedavi etmek için icat edilmedi ancak estetik amaçlı botoks yaptıranların migren ataklarında azalma gözlemleri nedeniyle başlatılan bilimsel klinik çalışmalar faydalı olabileceğini gösterildi ve FDA onayına sunuldu(3,4).

BOTOKS NEDİR?

Yüzde yaşlandıkça gelişen istenmeyen kırışıklıklar, bu kırışıklıklara neden olan kasların kasılmalarını engelleyerek ortadan kaldıran, uzun vadede o kaslarda zayıflığa neden olan Botoksu, giderek artan sayıda insan daha genç görünme istekleri nedeniyle sık uygulatır hale gelmiştir. Bu nedenle hemen hemen herkes kozmetik amaçlı Botox’u duymuştur. 

Botox, Bir bakteri tarafından üretilen, tıbbi olarak OnabotulinumtoxinA olarak bilinen bir saflaştırılmış proteindir ve sinirden kasa veya diğer sinirlere giden kimyasal sinyalleri bloke ederek etkir, böylece de kas kasılmasını engeller (2). İyi yanı bu engel kalıcı değildir, geçicidir, yaklaşık 3 ila 4 aylık bir süre sonrası kas fonksiyonları geri gelir. Tekrarlayan uygulamalar ile aşırı kasıldığı düşünülen kasta zayıflamaya neden olur (1). 

BOTOKS GERÇEKTEN MİGRENE ETKİLİ Mİ?

Botox’un genel kamuoyunun bildiği kozmetik amaçlı kullanımından çok daha meşru en az 20 farklı nedenle tıbbikullanımı vardır ve migren bunlardan birisidir. Ayrıcabotox’un migren için kullanımı FDA tarafından onaylanmıştır.

Botoksun migren dışında diğer tıbbi kullanımlarına da şu örnekler verilebilir;

-Servikaldistoni – şiddetli boyun kas spazmları

-Blefarospazm – kontrol edilemeyen göz seğirmesi veya kas spazmı

-Şiddetli ve aşırı koltuk altı terlemesi

-Bruksizm veya diş gıcırdatma (endikasyon dışı kullanılır)

-Aşırı aktif mesane

Gelelim konumuz migren için botoks uygulamasına ve nasıl bir uygulama olduğuna;

MİGREN BOTOKS UYGULAMASINDA STANDART VARMIDIR?

Binlerce hastayı içeren klinik çalışmalarla oluşturulmuş bir migren protokolü vardır ve bu protokol; bir migren atağında rol oynayan duyusal sinirleri hedef alan, başve boyundabelirlenen 31 yere botoksun mikro iğneler ile enjeksiyonunu belirler.

Botox for Migraines in Bellevue and Kirkland

 

 

MİGREN BOTOKSU TÜM MİGREN ÇEŞİTLERİNE ETKİLİ OLUR MU?

Hayır.

Migrenin çok çeşitleri var ve etkili olduğu düşünülen migren şekli klasik migrendir.

Bu nedenle Migren botoks uygulamasını migrenin hangi çeşidini yaşadığınızı bilen bir doktorun yapması en uygunudur. Nörolog ya da beyin cerrahi uzmanları tercih edilmelidir.

BOTOKS UYGULAMASI KAÇ DAKİKA SÜRER?

BOTOKS UYGULAMASINDA CANIM YANAR MI? 

Enjeksiyonlar yaklaşık 15 dakika sürebilir ve alın ve kaş çevresindeki enjeksiyonlar dışında tüm enjeksiyonlar derin enjeksiyonlar olmayıp yüzeysel olduklarından ve enjeksiyoniçin mikro iğneler kullanıldığından uygulama hastaya küçük bir çimdik hissi verir. Yani alın ve kaş bölgesinde daha büyük çimdik hissedilir. Bu alın ve kaş uygulaması estetik amaçlı uygulamaya benzerdir kişiye estetik katacağını da söylemek yanlış olmayacaktır. 

MİGREN BOTOKS UYGULAMASINDA HEMEN ETKİ GÖRÜRMÜYÜM?

Evet. İlk bir ay içinde yanıt alınabilir. 

Aldığınız olumlu yanıt sadece migren ataklarında sıklığın azalması değil migreninizin şiddetini ve süresini azaltmada da olacaktır (5). 

Ancak bazı migren hastaları, 4 ay aralıklarla3 tedaviye ihtiyaç duyabilir. Yani etki görmediğini söylemek içingenellikle2-3 enjeksiyona ihtiyaç vardır. Üçüncü tedaviden sonra bir iyileşme görmezseniz, sonraki girişimlerde yardımcı olma olasılığı düşüktür.

 

BOTOKS UYGULAMASINDA YAN ETKİLER OLUR MU?

Evet. 

Uygulama sonrası hastaların %5’inde künt vasıfta baş ağrısı, %9’unda da boyun ağrısı gelişebilir(3).

Göz kapaklarında düşüklük yapabilir.

BOTOKS UYGULAMASINDA MALİYET NEDİR?

Botoks pahalıdır. 

Devletlerin ödemesi kısıtlıdır. Yurtdışında yaklaşık asgari 700 $ civarında yaptırabilirsiniz

Başta söylemiştik botoksu üreten bir bakteridir ve ürettiği 1 gr botoks, dünyada en değerli kabul edilen 1 gr pırlantadan, yakuttan, elmastan daha değerlidir ve pahalıdır. 

Ülkemizde de sadece doktorlara ve şişesi 2000TL-3000TL (dolar kuru 19TL den) satılmaktadır. Uygulama ücretlendirmesini kurum ya da doktorunuz belirleyecektir.Bu biraz da size bağlıdır ‘lütfen göz kenarlarımdaki kaz ayaklarımı da düzeltelim’’ derseniz !!!

 

Referanslar 

(1) AmericanSociety of Health-SystemPharmacists (October 27, 2011). “BotulinumToxinType A”. drugs.com. Retrieved 4 Jul 2015.

(2) Botulinumtoxin A inhibitsacetylcholinereleasefromculturedneurons in vitro, Ray P, PubMed, InVitro Cell Dev Biol Anim. 1993 Jun;29A(6):456-60.

3) Walsh, S. “FDA approvesBotoxtotreatchronicmigraine”. FDA PressReleases. RetrievedJun 15, 2015.

4) Watkins, T. “FDA approvesBotox as migrainepreventative”. CNN (US). RetrievedJun 15, 2015.

5) Diener, H. C., et al. “OnabotulinumtoxinAfortreatment of chronicmigraine: resultsfromthedouble-blind, randomized, placebo-controlledphase of the PREEMPT 2 trial.” Cephalalgia30.7 (2010): 804-814.

 

 

 

Basında İrşadi Demirci

Bel Fıtığım Var

Yazıyı Oku

Basında Röportaj

Videoyu İzle

Röportaj

Yazıyı Oku

Bir Cumartesi Sabahı

Yazıyı Oku

Belçika

Yazıyı Oku

Copyright by kapalibelameliyati.com. Tüm Hakları Saklıdır Türkiye Dünya Medya